Var ska jag placera kattens kattlåda? Vi ger dig 7 tips och råd som gör skillnad!

Det finns mycket som talar för att katter är väldigt kräsna djur. De är ofta väldigt renliga och pedantiska av sig, vilka är egenskaper som i stort påverkar hur de beter sig. Att en katt ställer höga krav på sin omgivning för att den ska trivas är inte ovanligt. Detta gäller framförallt för katter som lever inomhus i en bostad tillsammans med sin ägare – innekatter har ofta väldigt höga krav som ägaren då måste uppfylla för att katten ska bli nöjd. 

 

Dessa krav brukar framförallt gälla för kattens matplats och säng, samt dess katt toalett. Närmare bestämt är det väldigt vanligt att katter är otroligt kräsna med hur kattlådan ser ut, vad den har att erbjuda – så som kvalité på kattsand och hur ren den är – samt var den står placerad i bostaden. 

 

Det sistnämnda, kattlådans placering, är oftast det som är mest avgörande i frågan om katten känner sig tillräckligt bekväm för att uträtta sina behov där eller inte. Om kattlådan inte uppfyller de individuella kraven eller behoven är risken stor att katten uträttar sina behov på andra platser i bostaden, eller att den håller sig för länge (vilket kan vara skadligt). 

 

Som kattägare är det alltså viktigt att du inte bara ser till att investera i den bästa kattlådan till din katt. Utan det är även av högsta vikt att du placerar kattlådan på ett ställe som enligt din fyrbenta vän är godkänt. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips och råd för var du ska placera kattlådan, som kan göra skillnad för kattens trivsel och välmående!

Att tänka på för att placera kattlådan på rätt ställe

1. En plats som alltid finns tillgänglig

Det du främst bör tänka på är att placera kattlådan på en plats i hemmet som alltid finns tillgänglig. Det vill säga, katten ska alltid enkelt kunna hitta till sin katt toalett och alltid ha smidig tillgång till lådan. Att katten har enkel åtkomst till lådan kan framförallt underlätta i början av kattlådeträningen, då du ofta själv kan behöva locka katten till lådan.  

 

Denna tillgänglighet ska gälla oavsett tid på dygnet och oavsett om du är hemma eller inte. Finns det en risk för att du stänger dörren efter dig när du till exempel går ut från tvättstugan bör du alltså inte placera lådan i det rummet. Kattlådan bör inte stå för nära kattens mat eller matplats, och inte heller för nära sängen. 

 

2. Ostörd plats

En annan väldigt viktig sak att tänka på är att kattens toalett bör placeras på en plats som är ostörd. När katten går på lådan för att uträtta sina behov ska den alltså kunna göra det ifred, utan att störas av att ni står för nära, går förbi eller helt enkelt är i vägen. Har du en större katt och en större kattlåda kan det vara svårare att hitta en sådan dold plats. 

 

Har ni andra djur i hushållet kan det vara smart att placera kattlådan där katten alltid har tillgång till den, men där de andra djuren inte har åtkomst. Det till exempel genom att placera kattlådan i tvättstugan och att ni sätter in en kattlucka i dörren till rummet, för att sen se till att dörren dit alltid hålls stängd. 

 

3. Katten bör alltid ha nära till lådan

Bor ni i en större bostad kan det vara nödvändigt att ställa in flera lådor. Detta för att säkerställa att katten aldrig är långt ifrån en låda, vilket i sig ökar chansen om att toabesöket uträttas på rätt plats snarare än på ditt täcke, i tvättkorgen eller på mattan. Detsamma gäller om ni har fler än en katt – då bör det finnas minst en kattlåda till vardera. 

 

4. Samma plats hela tiden

Katter är djur som snabbt vänjer sig vid rutiner och fastnar i mönster. Det gäller även i frågan om vilken plats de går till för att uträtta sina behov. För att inte orsaka onödig förvirring eller stress hos katten rekommenderas att du håller kattlådan placerad på samma ställe i bostaden hela tiden, så gott det går.

 

Ska ni flytta eller byta bostad är det såklart nödvändigt att flytta på lådan för att sen hitta en ny plats. Tänk dock på att det kan ta lite tid för katten att vänja sig vid och bli bekväm med denna nya plats, och att ni därmed kan få börja om lite i träningen där du kanske får hjälpa till genom att locka katten till kattlådan

Varför vill inte min katt använda sin kattlåda?

Det är rätt vanligt att man som kattägare upplever problem med att katten inte vill använda sin kattlåda. Detta kan bero på ett flertal olika saker, så som att:

  • Katten är stressad, sjuk eller har ont
  • Kattlådan står placerad på ”fel plats”
  • Katten inte gillar kattlådans utformning, storlek eller design 
  • Det är fel på kattsanden – här kan du läsa mer om hur du kan hitta den bästa kattsanden!
  • Kattlådan inte är tillräckligt ren och fräsch 
  • Katten inte har lärt sig att använda lådan och därmed måste tränas för att bli rumsren