Att hitta den bästa kattlådan till sin kattunge kan för manga kännas som ett svårt projekt. Hur vet jag vad just min kattunge kommer trivas med, och vilka egenskaper bör kattlådan ha för att den ska passa bra in i mitt hem? I och med att katter normalt sätt är rätt kräsna, inte minst när det kommer till var de vill uträtta sina behov, kan det krävas att du som kattägare ägnar lite tid och energi åt att hitta den bästa kattlådan.
För dig som nyss fått hem en kattunge som ska lära sig gå på kattlådan kommer valet av katt toalett inte vara lika avgörande, och så länge du tränar på rätt sätt är det väldigt lite som kan gå fel då kattungen ska vänja sig vid att använda toaletten. Det till skillnad från om du ska lära eller vänja en redan vuxen katt att använda en kattlåda då denna hunnit bli mer säker på vad den gillar och inte. Det går att lära en gammal hund att sitta, men det är ofta svårare.
Genom att välja bäst kattlåda för kattunge säkerställer du dock inte bara att du ges bästa möjliga förutsättningar att träna rätt redan från början. Utan med den bästa kattlådan för ditt hem kan vi även garantera att kattens toalett inte kommer medföra något obehag eller vara ett störningsmoment för dig och andra som vistas i bostaden.
Ge kattungen bästa möjliga förutsättningar i träningen
Det bästa tipset du som kattägare kan göra i samband med att du hämtar hem en kattunge är att så snart som möjligt sätta igång med kattlådeträningen. Detta då en kattunge som tränats för att gå på lådan från ett tidigt skede i livet ofta vänjer sig väldigt snabbt vid det, vilket i sin tur bidrar till att den trivs bättre med att uträtta sina behov just där.
För att ge din kattunge bästa möjliga förutsättningar i träningen gäller det dock att du har någorlunda koll på hur och var katter trivs med att gå på toaletten i deras naturliga levnadsförhållanden. Där bör du främst tänka på att en katt vill kunna utföra sina behov på ett mjukt, tramp- och krafsvänligt underlag, vilket innebär att valet av kattsand är viktigt.
De föredrar ofta även att kissa eller bajsa på en plats som är dold för andra, där de kan gå undan och där de tillåts att gräva ner sina avfall och odörer ordentligt. När du ska påbörja träningen av att gå på lådan med kattungen bör du alltså ha dessa aspekter i baktanken, inte minst då du ska placera ut lådan på en lämplig plats i hemmet.
Hur ska jag välja den bästa kattlådan?
Valet av kattlåda kan vara minst lika avgörande som placeringen av lådan. En del katter föredrar att ha ett eget rum att gå på toa i, medan andra nöjer sig med en kattlåda med väggar och tak. Somliga katter är extra kräsna med toalettens renlighet och kvalitén på kattsanden, medan andra istället har högre krav på hur djup och krafsvänlig lådan är.
Vilken som är den bästa kattlådan varierar alltså från katt till katt. För dig som börjar träningen med en kattunge har du själv dock möjligheten att forma kattungens preferenser och behov utifrån det sätt du väljer att genomföra kattlådeträningen. Samtidigt finns det saker du kan göra som underlättar i träningen och som ökar kattungens trivsel från dag ett.
1. Välj en stor kattlåda redan från början
Trots att din kattunge är liten när du får hem den kommer den snart vara fullvuxen. Du gör därmed både dig och din kattunge en tjänst genom att köpa en stor kattlåda redan från början, speciellt om du köpt en kattunge av en större kattras.
Kan du undvika att byta kattlåda såväl som ändra dess placering under kattens liv kommer det öka dess trivsel och komfort avsevärt. Det inte minst i början av kattungens liv och en potentiell flytt då det redan är väldigt mycket nya intryck och känslor som dyker upp.
2. En kattlåda med sidor och tak kan vara läskigt i början
För att den lilla kattungen utan problem ska kunna ta sig in i lådan kan det vara klokt att välja en kattlåda med låga sidor eller en öppning som gör det enkelt att kliva in. Om kattungen på egen hand kan gå in och ut ur lådan kommer den med större sannolikhet uträtta sina behov på rätt plats, även när du inte hinner med.
En kattlåda med tak är något som vuxna katter ofta föredrar. Men vad gäller kattungar och katter som inte ännu vant sig vid att använda lådan kan det vara smart att börja med en så öppen modell som möjligt, för att med tiden utforma den med väggar, tak och lucka enligt det som katten verkar trivas med. En allt för stängd låda kan vara läskigt i början.
3. Hjälp kattungen att hitta rätt!
Du bör med fördel redan från början hjälpa kattungen att hitta till lådan, och att du då berömmer och belönar den för att den kliver in där. Testa med en liten godbit eller en leksak, eller att helt enkelt lyfta upp och sätta ner katten direkt i lådan.
Har du lagt in samma sand som kattungen är van vid från dess första tid i livet kommer den snart vänja sig vid och tycka om sin toalett. Detsamma gäller om du placerat kattlådan på ett ställe där den kan uträtta sina behov ifred men samtidigt ha nära till er och de platser där den ofta vistas under dagarna.
4. En självrengörande kattlåda med tak kan göra underverk
Vill du underlätta livet som kattägare vill vi tipsa dig om att investera i en självrengörande kattlåda med tak. En sådan modern kattlåda tar hand om tömning och rengöring automatiskt, vilket ofta uppskattas av både ägare och katt.
Om kattens toalett hålls ren och fräsch kommer även kattungen trivas bättre där, vilket ökar chanserna för att toalettbesöken hålls just till den platsen. Snart lär sig kattungen att det är där, och bara där, man går på toa i hemmet.