Urinvägsinfektion – ett vanligt problem hos katter! Så kan kattens toalettvanor avslöja problemet.

Det är vanligt att katter drabbas av urinvägsbesvär, vilket i sin tur kan bidra till att katten beter sig annorlunda. Det kan till exempel handla om att katten kissar oftare eller att den får svårt att kissa, att katten får ett försämrat allmäntillstånd eller att katten inte vill äta lika bra som den brukar. Det kan även handla om att katten börjar kissa inne, vilket sällan är önskvärt.

 Anledningen till att en katt drabbas av besvär i urinvägarna kan vara många. Det kan bero på allt från att katten är överviktig eller kastrerad till att symptomen kommer från stress, oro eller att katten mår dåligt överlag. Trots att det är vanligare hos äldre katter och honkatter kan urinvägsinfektion och liknande inflammationer drabba katter av alla åldrar och kön. 

 Om du har problem med att din katt mår dåligt, att katten börjar kissar inne, eller att den inte vill äta ordentligt kan det vara tydliga tecken på att något inte står rätt till. Det är upp till sig som kattägare att kontakta en veterinär för att säkerställa att din katt kan undersökas i tid, så att ni kan ta reda på om det kan röra sig om en urinvägsinfektion och vad som bör göras.

 Nedan går vi igenom allt du bör veta och ha koll på när det kommer till urinvägsinfektion och andra liknande urinvägsbesvär hos katt. Vi går igenom vilka symptom du bör hålla utkik efter, av vilken orsak katten drabbas av inflammationen, samt vad du kan göra för att få bukt på problemen. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du kan hjälpa din katt!

 

Varför drabbas katter av urinvägsbesvär?

Att en katt drabbas av besvär och problem i urinvägarna är rätt vanligt. Det speciellt om katten är lite äldre eller överviktig, om du har en honkatt, om katten är kastrerad eller om du har en innekatt som bara äter torrfoder. Det kan däremot drabba alla katter, det vill säga katter av alla åldrar och kön, vilket kan vara bra att ha koll på.  

 Orsakerna bakom urinvägsbesvären kan vara många, men den typen av urinvägsinfektion som är vanlig hos katter beror sällan på bakterier. Det kan istället bland annat bero på saker som att katten drabbats av sjukdomar som njursten, diabetes, hypertyreos eller någon annan njursjukdom. 

Vilka symptom uppvisar en katt som har urinvägsbesvär?

En katt som lider av problem eller besvär i urinvägarna mår i regel inte bra. Det är dock inte självklart att du som kattägare märker att något inte står rätt till – alla katter visar nämligen inte att de mår dåligt eller har ont, vilket försvårar det hela. Detta är dock rätt ovanligt då en katt som lider av en sådan inflammation brukar drabbas av olika symptom.

 Det kan bland annat handla om symptom som att katten: 

  •     har svårt att kissa, där den ofta försöker men inget kommer 
  •     kissar oftare än vanligt
  •     får blodblandad urin
  •     får försämrat allmäntillstånd 
  •     har feber
  •     äter sämre
  •     är stressad, orolig och mår dåligt överlag
  •     påvisar smärta från magen 

 Dessa symptom kan i sin tur bidra till att katten inte beter sig som den brukar, och det på olika sätt. Det är till exempel inte helt ovanligt att en katt med urinvägsbesvär eller urinvägsinfektion börjar kissa inne i, eller att den då och då väljer att inte använda kattlådan. Det kan även leda till att katten går ner i vikt eller att den får oönskade beteendeförändringar. 

 

Vad ska man göra om katten drabbats av urinvägsinfektion?

Om du misstänker att din katt har en pågående urinvägsinfektion, till följd av att katten påvisar något eller några av de symptom vi listade ovan, är det läge för er att åka in till en veterinär. 

Det veterinären då kommer vilja att ni börjar med är att du tar ett urinprov från katten, närmare bestämt från kattlådan – ännu en anledning till att skaffa en kattlåda, det kommer med så många fördelar. Inför detta måste kattlådan tömmas och rengöras ordentligt, för att sen fyllas med ett speciellt material som kattens urinprov sen ska tas från. 

Det gör veterinären 

I vissa fall kan man även göra ett urinprov direkt hos veterinären, till exempel då det är brådskande eller då katten är allvarligt sjuk och om man kunna analysera provet direkt. Därefter granskas provet, och katten kan i vissa fall även röntgas för att man vill utesluta andra sjukdomar som kan leda till att katten får en urinvägsinfektion. 

 Beroende på av vilken anledning just din katt drabbats av besvär i urinvägarna eller urinblåsan kan åtgärderna som man tar till se olika ut. Det kan behöva åtgärdas kirurgiskt, eller så får katten äta medicin under en viss period. En katt som tenderar att få besvären ofta kan få förebyggande kosttillskott. 

 

Om inflammationen beror på stress

Som tidigare nämnt kan en katt drabbas av urinvägsbesvär och inflammationer på grund av stress. Det till exempel som en följd av att ni nyligen flyttat, att ni har fått hem en till katt, eller att kattens hemmiljö förändrats drastiskt på något annat sätt. För att lösa problemet då kan du som kattägare behöva göra ändringar i miljön för att se till att den blir stressfri.