Så håller du katten frisk och välmående

Som kattägare är man ofta otroligt mån om att ge sin fyrbenta vän ett så trivsamt, långvarigt och hälsosamt liv som möjligt. Det inkluderar att ge katten vatten och mat av hög kvalité, att aktivera och stimulera katten, att ge katten kärlek och gos, samt att ge ett tryggt hem med alla nödvändigheter som en katt kan ha, så som en kattlåda och sovplats. 

 

För att säkerställa att katten får ett hälsosamt och friskt liv krävs det dock inte bara att man tillgodoser kattens alla naturliga behov och instinkter – som att leka och busa – och att man uppfyller dess individuella preferenser i vardagen. 

 

Utan du måste även se till att katten rent kroppsligt mår bra. Det kan till exempel innebära att se till att katten är ordentligt vaccinerad, samt att du tar den till veterinären om det skulle uppstå något hälsorelaterat problem. 

 

En katt kan dock, precis som vi människor, bli sjuk eller drabbas av olika åkommor. Det kan hända plötsligt, och det kan hända av många olika orsaker. Det vill säga, trots att du gjort allt du kunnat för att ge katten bästa möjliga förutsättningar för ett friskt och hälsosamt liv så kan det uppstå saker på vägen. Nedan går vi igenom allt om att hålla katten frisk!

Det kan påverka kattens välmående

Som kattägare är det inte alltid helt enkelt att förstå vad en katt faktiskt har för fysiska såväl som psykiska behov, som i sin tur måste tillgodoses för att katten ska må bra och känna sig tillfreds. 

 

Då pratar vi inte bara om att du bör leka och busa med katten, att du bör aktivera katten både mentalt och fysiskt, att katten bör få mat av hög kvalité och att den bör ha en trivsam sovplats och ren och fräsch katt toalett

 

Utan det finns många saker i kattens omgivning, miljö och vardag som kan påverka dess välmående väldigt mycket, det vill säga mer än vad man kan se rent kroppsligt. En katt kan visa sig sjuk på flera sätt, bland annat genom att uppvisa beteendeförändringar och andra mentala bekymmer. 

 

När det kommer till kattens utsida kan bland annat problem som rör päls, hud, tänder, mage och leder innebära att allt inte står rätt till. Det kan handla om allergier och parasiter, tand- och munhålesjukdomar, artros och ledinfektioner, samt magproblem som förstoppning. 

 

En stor flock eller familj 

Med tanke på att katter är djur som inte trivs särskilt bra med att leva i en större flock är det inte helt ovanligt att en katt som bor i en familj med flera familjemedlemmar, inte minst med flera katter, inte år bra. 

 

De kan drabbas av sjukdomar och andra åkommor som helt enkelt uppstår då katten naturligt inte naturligt har ett immunförsvar anpassat för flocklivet. En katt har dessutom ett stort behov av att få vara ifred, inte minst då den ska uträtta sina behov. 

 

Har du fler än en katt hemma är det därmed extra viktigt med flera sovplatser, kattlådor och matstationer. Du bör även se till att katterna får en bra introduktion till varandra för att säkerställa att de trivs ihop, utan onödig konkurrens och riskfyllda tjafs. Tänk också på att ge vardera katt tid och kärlek, samt möjligheten att smita undan för lugn och ro på egen tass. 

Miljön och kattens omgivning

Något som många inte tänker på när det kommer till kattens hälsa och välmående är att dess miljö och omgivning ofta har en väldigt stor påverkan. Det vill säga, om katten till exempel bor i ett hem som är smutsigt, där mat- och vattenskålarna inte rengörs och där kattlådan är fylld av urin och avföring. 

 

En sådan boendesituation leder ofta rätt snart till att katten uppvisar både det enda och det andra symtomet på såväl missnöje som sjukdom. Om katten inte trivs kan det dessutom även leda till följder som att katten kissar inne eller att den uppvisar oönskade beteenden. Så tänk på att hålla rent i hemmet, städa kattlådan regelbundet och säkerställ god hygien.  

 

Större omställning

Det behöver inte bara vara miljön, omgivningen och andra familjemedlemmar som påverkar kattens hälsa och välmående på ett negativt sätt. Utan en katt som inte är helt frisk eller drabbas av sjukdom kan i grund och botten vara stressad, orolig eller rädd. 

 

Det kan i sin tur komma från att katten varit med om en större omställning, så som en flytt, byte av ägare eller att det tillkommit en ny katt eller ett barn till familjen. 

 

Underliggande stress och oro kan ge otroligt skadliga effekter på kattens såväl fysiska som psykiska välmående framförallt om det pågår under en längre period. Misstänker du att din katt mår dåligt kan det alltså vara bra att utesluta fysiska åkommor för att därefter ta itu med de mentala, där du också anstränger dig för att skapa en mer trivsam vardag för katten.