Det är inte helt ovanligt att man som ägare av en katt beslutar sig för att kastrera katten. Kastrering kan göras på både hon- och hankatter, ofta med anledningen att man inte vill riskera okontrollerad parning eller att man vill att katten ska bli lugnare, mer tillgiven och få ett mer trivsamt liv utan hormoner som ställer till problem.
Trots att de flesta kastreringar av katter går felfritt till och ger önskvärda resultat rätt omgående finns det en del risker med ingreppet. Det speciellt om ingreppet görs senare under kattens liv, om katten själv inte är helt frisk eller om ägaren inte ser till att katten får rätt behandling och återhämtning efteråt.
Att en kastration skulle bidra till katten uppvisar beteendeförändringar eller beteendeproblem, som till exempel att en hankatt börjar kissa inne, är dock inte något som stämmer. Visar det sig att en katt börjar kissa inne efter kastreringen är det något annat som orsakar förändringarna och som bidrar till att katten uppvisar beteendet.
Orsaken till att en katt inte längre använder lådan kan vara att katten inte tycker om sin kattlåda, att kattlådan står på fel plats, eller att katten känner sig stressad eller orolig över något. Det finns inte vissa specifika kattlådor som passar bättre till kastrerade katter, utan det handlar alltid om att du ska hitta en katt toalett som just din katt gillar.
Kastrerade katter – vad ska man tänka på?
Det kan finnas flera olika anledningar till att man väljer att kastrera sin katt. Beror det inte på att man vill undvika risken för okontrollerade parningar kan det bero på att man vill underlätta för honkatten genom att låta henne slippa löpet, eller bidra till att hankatten blir lugnare och mer jämn i sitt humör.
Okastrerade hankatter kan ha en tendens att söka upp andra hankatter, det vill säga deras rivaler, för att slåss. Det är inte heller ovanligt att de går runt i stora områden för att hitta en potentiell hona att para sig med, vilket kan leda till att de virrar bort sig och inte kan hitta hem igen.
Genom att kastrera katten kan man helt enkelt ge katten ett bättre liv. Kastrerade katter är ofta även mer trivsamma att umgås med, och de går väldigt ofta mycket bättre ihop med andra katter.
En kattunge bör kastreras så snart som möjligt
Om du inte har planerat att använda din katt i avel kan det med andra ord finnas många fördelar med att kastrera katten. Viktigt att tänka på där är att kattungen bör kastreras så snart som möjligt, ungefär när katten är mellan 4-6 månader. Efter att kattungen kastrerats bör du se till att hålla den varm timmarna efter ingreppet, samt ge den tid för återhämtning.
Låt inte en okastrerad kattunge gå ut själv första gången
Har du en okastrerad kattunge där hemma skulle vi rekommendera dig att du inte släpper ut denne på egen hand innan det att kastreringen genomförts. Självklart kan du ta ut katten ändå, men om du vill undvika risken för parningar, slagsmål eller att katten försvinner är det klokt att själv vara med under utevistelsen. Speciellt om ni bor nära många andra katter.
En kastrerad katt kan ha specifika behov gällande kattlådan
Att en kastrerad katt skulle vara mer kräsen än en icke kastrerad katt när det kommer till val och placering av kattlådan stämmer inte. Däremot är kattens preferenser högst individuella vilket kan innebära att en kastrerad katt i vissa fall kan vara något mer kräsen.
Det finns dock inte specifika kattlådor som brukar vara mer omtyckta eller passande för katter som kastrerats. Utan precis som vanligt gäller det att du ser efter vad just din katt har för behov och vad den tycker om när det kommer till katt toaletten, där bland annat dess placering kan vara av högsta vikt för att katten ska trivas med att uträtta sina behov där.
Värt att nämna, som en del kattägare inte tänker på, är att dessa behov kan komma att ändras efter att kastreringen genomförts. Det vill säga, din katt kanske inte längre trivs med samma kattlåda eller med att ha kattlådan placerad på samma ställe som innan kastreringen. Ser du inte till dessa förändrade behov kan det resultera i en katt som kissar inne.
Du kan behöva byta foder till katten
Sist men inte minst vill vi göra dig medveten om att en kastrerad katt inte bara kan ha andra behov när det kommer till kattlådan och dess placering. Utan en katt har ofta även andra behov när det kommer till maten.
En kastrerad katt behöver nödvändigtvis inte få ändrade smakpreferenser eller liknande. Utan snarare handlar det om att den kastrerade katten kan drabbas av viktuppgång om man inte gör ett foderbyte efter ingreppet.
Detta beror på att en kastrerad katt inte längre har några könshormoner, vilket bidrar till att ämnesomsättningen försämras. Det innebär i sin tur att en katt som kastrerats inte längre bör få i sig lite mycket energi. Att välja ett lågenergifoder, eller ett specifikt foder för kastrerade katter, kan vara viktigt för att undvika viktuppgång och andra bekymmer.