Att hundar och katter inte alltid kommer överens med varandra finns det många naturliga förklaringar till. Att det är två helt olika djur som beter sig och fungerar på olika sätt behöver dock inte innebära att det är omöjligt för en katt och en hund att bo tillsammans.
Faktum är att det blir allt vanligare att man som djurägare har både katt och hund hemma. Så länge man ser till att de två djuren blir introducerade för varandra på ett bra sätt, att man ger dem båda vad de behöver och mår bra av, samt säkerställer att det inte finns risk för osämja eller missnöje kan det funka hur bra som helst att ha både katt och hund.
I denna artikel går vi igenom allt du bör veta om och tänka på när det kommer till att ha både hund och katt i hushållet. Denna text riktar sig både till dig som redan har katt och vill köpa en hund, och till dig som redan har hund och vill köpa en katt. Vi ser till att du får bästa möjliga förutsättningar att ge både hund och katt det trygga, trivsamma liv de förtjänar!
Viktigt att komma ihåg – olikheter mellan katt och hund
För att du som djurägare ska kunna ge både katten och hunden bästa möjliga tillvaro måste du vara medveten om djurens olikheter. En hund och en katt pratar inte samma språk, vilket visar sig på så många olika sätt. Hunden trivs bäst om den får ingå i en flock, medan katten är en mer egen individ som i de flesta fall klarar sig själv och trivs med det.
Det finns även många andra olikheter i katten och hundens kroppsspråk, som till exempel att en glad hund viftar på sin svans medan en svansviftning hos katten inte alls är ett bra tecken. Helt ovanligt är det inte heller att kattens första inställning är att en hund är stor och farlig, medan en hund många gånger ser katten som en rolig lekkamrat eller något att jaga.
Skillnaderna mellan en katt och en hund är med andra ord många, både i frågan om hur de beter sig, hur de fungerar och vad som krävs för att de ska må bra. Som djurägare måste du anpassa er gemensamma tillvaro utefter det för att säkerställa att både hunden och katten mår så bra som möjligt. Det kan dock vara enklare sagt än gjort.
Att introducera katten och hunden till varandra
Något som ofta är väldigt avgörande för den framtida relationen mellan katt och hund är just den första introduktion till varandra. Att introducera familjens hund till en ny kattunge är sällan ett problem i och med hundar många gånger har en positiv inställning till katter. Där ligger då ofta fokus på att göra kattungen trygg med hunden, med tydliga regler och ramar.
Att vänja en katt vid en hundvalp är i regel väldigt mycket svårare då katter ofta är mer skeptiska från början. Här handlar det ofta framförallt om att valpen måste lära sig att inte jaga katten, att respektera dess gränser, samt att säkerställa att katten hanterar valpen på ett schysst sätt. Har katten tidigare blivit jagad eller skrämd av en hund kan det vara extra svårt.
Så hur går man då tillväga för att introducera en hund och en katt på bästa sätt? Oavsett om du ska introducera katten för hunden eller tvärtom finns det vissa punkter som framförallt är viktiga att tänka på innan du väljer att utöka familjen med en ny katt eller hund:
- Det kommer ta tid, så du måste ha tålamod!
- Det är oftast enklare att introducera en kattunge eller valp till en äldre hund eller katt
- Introduktionen bör ske gradvis i hemmet
- Första mötet kan vara avgörande
Många faktorer som spelar in
Värt att nämna är att trots att du ”enligt boken” gör alla rätt när det kommer till att introducera en hund och katt till varandra finns det ingen garanti för att det kommer funka. Det är så många faktorer som spelar in i huruvida de två djuren kommer acceptera varandra eller inte, vilket kan variera enormt mycket beroende på vilka två individer det handlar om.
Så ser du till att katten och hunden blir vänner
Det absolut bästa du som djurägare kan göra när du ska introducera en katt och hund för varandra är att säkerställa att introduktionen görs gradvis. Det är ofta speciellt viktigt om det sen tidigare bor en katt i hemmet, som du vill introducera för en ny valp eller hund. Tänk på att både doften, platsen och första mötet spelar en stor roll i processen.
Förbered platsen och hemmet
Först måste du se till så att både katten och hunden har allt vad de behöver och vill ha för att tillgodose deras grundläggande behov. De bör ha egna mat- och sovplatser där de kan gå undan och vara ifred, och de båda måste ha fått chansen att lära känna platsen eller hemmet i egen takt innan du går vidare. Kattens kattlåda bör vara placerad på en avskild plats.
Bekanta sig på avstånd
När det är dags att inleda introduktionen kan det vara smart att låta djuren bekanta sig med varandra på avstånd under de första dagarna. Sätt upp galler eller låt dem vara i olika rum, och tänk på att alltid ha uppsikt över dem båda. Var själv lugn och trygg och låt det ta tid – du kommer inte vinna på att gå för fort fram, speciellt om ena parten är tveksam.
Första mötet
Tids nog kan du introducera dem på riktigt för varandra. Då kan hunden till exempel vara kopplad, eller så kan du ha katten i en större bur. Låt dem nosa på varandra under uppsikt. Funkar det bra kan du låta dem hälsa på varandra mer fritt. Viktigt då är att katten har möjlighet att fly undan, till exempel dit hunden inte når. Ha uppsikt och tålamod!