Därför är det viktigt att din katt får tillräckligt mycket aktivering och stimulans

Det är extra viktigt att du som kattägare ser till att din katt får tillräckligt mycket aktivering och stimulans om du har en innekatt. Det i och med att katten inte ges möjligheten att få aktivering och stimulans från naturen och miljön utanför bostaden – i och med att katten går miste om utelivet kommer inte dess naturliga jaktinstinkt och jaktbeteende tillgodoses.

 

För att innekatt ska må bra och känna sig nöjd måste den få såväl fysisk som mental träning. Det gäller framförallt om du har en yngre katt, eller en katt med mycket energi. En katt som är understimulerad kommer inte bara må dåligt, utan dess ”rastlösa” beteenden kan även bli till störningsmoment i vardagen för dig. 

 

Att säkerställa att innekatten får det den behöver både i form av fysisk och mental aktivering och stimulans är alltså A och O för ett trivsamt liv ihop. Det finns till och med en lag i Sverige, Djurskyddslagen, som säger att du som kattägare måste se till att katten har tillräcklig miljöberikning. 

 

Så, utöver att förse din katt med saker som en trygg sängplats, en trivsam kattlåda där katten kan utföra sina behov, och en mat- och vattenstation, är det viktigt att du på olika sätt tillgodoser kattens naturliga instinkter och behov. Nedan går vi igenom allt du bör veta om katter och aktivering, där vi även delar med oss av våra bästa aktiveringstips för katt!

Viktigt att miljön inomhus är stimulerande

Något som alla katter har gemensamt är deras naturliga jaktinstinkt. När en katt får jaga tillgodoses samtliga av kattens fysiska och mentala behov, vilket i sin tur gör att katten mår bra och känner sig tillfreds med livet. 

 

Om katten däremot inte får utöva denna naturliga instinkt och inte får sina behov tillgodosedda kommer det påverka dess mående negativt – nedan kan du läsa mer om olika beteenden som kan vara tecken på att katten är understimulerad och inte mår bra. 

 

Att se till så att även en innekatt får sina naturliga instinkter uppfyllda behöver dock inte vara svårt. Det krävs bara att du som kattägare ser till att miljön inomhus är stimulerande och utmanande på olika sätt, så att katten kan få så kallad miljöberikning. 

 

Detta gäller alltså utöver att katten måste få sina grundläggande behov tillgodosedda, så som att ha tillgång till mat, vatten, sovplats och en välfungerande kattlåda som katten trivs med och vill använda. 

 

Så kan du skapa en stimulerande och berikande inomhusmiljö för katten

  • Skapa upphöjda ligg- och sittplatser 
  • Köpa hem eller själv konstruera en klösbräda, en klösmöbel eller ett klösträd
  • Fixa iordning platser och hörn där katten kan gömma sig och komma undan 
  • Skapa små mysiga krypin och kojor som katten kan utforska, till exempel genom att ställa in en stor kartong eller en pappåse med olika föremål i 

 

Tecken på att din katt är understimulerad 

En katt som inte får sina fysiska och mentala behov tillgodosedda – vilket kan uppstå om katten bor inne och inte själv har möjlighet att gå ut och jaga – kan uppvisa många beteenden som tyder på stress och missnöje. 

 

Upplever du att din innekatt ofta jamar ”utan anledning” (i dina ögon), att din katt tvättar sig mycket eller att din katt har börjat uträtta sina behov utanför kattlådan kan det vara tecken på att din fyrbenta familjemedlem är understimulerad. Det är inte heller ovanligt att en understimulerad katt börjar hitta på massa hyss och bus i bostaden. 

 

Om detta pågår under en längre period kan det leda till att katten blir deprimerad, vilket i sin tur kan leda till att katten blir lat, slö och inaktiv. En deprimerad katt kan dock även bli utåtagerande och aggressiv, där den till exempel kan börja fräsa, klösa och bita mer än vad den normalt gör. 

 

Upplever du att din katt uppvisar beteenden som kan vara tecken på missnöje och stress är det viktigt att du hjälper katten genom att ge den rätt aktivering och stimulering. 

Så kan du aktivera katten både fysiskt och mentalt

Det finns många olika sätt att aktivera en katt på, både fysiskt och mentalt. Längre upp i texten har vi skrivit mer om hur du kan göra inomhusmiljön i bostaden mer berikande, utmanande och stimulerande. 

 

För dig som själv vill vara mer engagerad i och interagera med katten kan det vara riktigt roligt och stimulerande för er båda att leka ihop. Detta är inte bara bra då det bidrar till att katten får ur sig mycket av sin energi och ger katten dess dagliga motion, utan att leka ihop bidrar även till att relationen och bandet mellan er blir starkare. 

 

Utöver att leka ihop med din katt finns det mängder av leksaker, spel och pussel till katt som du kan köpa eller göra själv hemma. Dessa kan både aktivera katten mentalt och fysiskt, och du kan ofta välja om du själv vill engagera dig i leken eller om katten ska få aktivera sig på egen hand. Nedan tipsar vi om hemmagjorda aktiveringsleksaker och roliga lekar. 

 

Hemmagjorda aktiveringsleksaker och roliga lekar

  • Pappkartonger, ägglådor och toapappersrullar
  • Garn och snören
  • Sök av godis eller kattmat i hemmet – perfekt för att använda kattens dagliga matmängd
  • Aktiveringsmatskålar